hermmm ok sambung pasal bab masak…1 jer perkara yang aku tak suke.. lepas masak kene basuh pinggan.. jadik mmg mintak maap ler, mmg akan berlonggok ler kat sinki mangkok2 bekas aku masak tadi.. selamat aku ada adik yang time tue rajin2 tek kucin.. kene kerah baru nak buat keje.. heheheh tapi sekarang tak lagi.. adik aku da jadik nak dara ramai peminat lak tue..pewitttttttttt hehehehe
Jadik kali ni aku nak kongsi menu paling aku suke masak… iaitu HATI MASAK PINDANG… rupenyer mcm rendang cili api, tapi ada kacang panjang.. hermmm terliur taw kalu akak aku masakan. Nak2 makan ngan nasik panas2.. nyum nyum nyummmm mmg hatinya tak tahan…
menu ni aku blaja dari akak aku, tiap kali nak masak menu ni, aku akan kol die dulu.. nak kompem bahan.. heheheheh
bahan2nyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Bawang merah, Cilia api,Halia, Kunyit hidup ditumbuk/dikisar
Hati ayam/tempedal/leher ayam
Serai dititik
Kacang panjang dan santan pekat
Dan semestinya bahan perasa..garam secukupnyerrrrrrrr
Cara nak masak mmg senang banget… satukan hati ayam dan semua bahan yang dikisar dalam periuk.. kemudian masak dengan api yang cukup sederhana perlahan… biarkan sehingga menjadi sedikit kekeringan.. setelah itu masukan santan pekat dan kacau.. biarkan sehingga mendidih.. time2 mcm ni selalunyer mak2 kita akan soh kita sentiasa kacau santan supaya nanti santan tak berketul.. hehehehe
pastu jgn lupe masukan garam eik.. setelah mendidih.. masukan pula kacang panjang.. dan kacau…. Biarkan santan menjadi kering mcm nak masak rendang… hermmm aromanya mmg mengiurkan….
Dah siapppppppppppppppppppp taraaaaaaaaaaaa cuba la sedap taw…. hehehehehehe
dah masak sesedap ni tak reti2 nak bawak sikit kat office? hahahahahahahaha!
ReplyDeletewahahahahaha
ReplyDeletemmg ada niat nak bawak.. tapi tak sempat nak bungkus nak licin... maklumla org bujang kan... masak sepiok leh leh habis... hehehehe
insyallah.. nanti ada rezeki ajeet masak XxXtra tok bawak ke opis.. hehehe