Followers

Friday, July 10, 2009

Hobi Bila Free..

Time2 free biasanya aku akan masak.. dulu masa kat kampong mmg aku je selalu pegang senduk.. mana tak nyerr time tue mmg aku je yang ada tok sediakan makanan.. akak2 aku semua da kerja kat Bandar.. tinggal la aku berempat kat kampong, mak aku plak kerja kilang,pagi g keje malam baru balik.. pk2 balik mmg sedih + sian kat mak aku..sop sop sop.. emo sekejap.. sebab masa tue tak silap aku pokok getah da tebang tok tanam semula..jadik daripada dok menonggok tunggu duit bantuan FELDA bek mak aku kerja kilang kan.. lg pun time tue mmg kami susah sangat..kalu nak diceritakan mmg panjang.. aduyaiiii meleret plak kisah aku ni kang..

hermmm ok sambung pasal bab masak…1 jer perkara yang aku tak suke.. lepas masak kene basuh pinggan.. jadik mmg mintak maap ler, mmg akan berlonggok ler kat sinki mangkok2 bekas aku masak tadi.. selamat aku ada adik yang time tue rajin2 tek kucin.. kene kerah baru nak buat keje.. heheheh tapi sekarang tak lagi.. adik aku da jadik nak dara ramai peminat lak tue..pewitttttttttt hehehehe

Jadik kali ni aku nak kongsi menu paling aku suke masak… iaitu HATI MASAK PINDANG… rupenyer mcm rendang cili api, tapi ada kacang panjang.. hermmm terliur taw kalu akak aku masakan. Nak2 makan ngan nasik panas2.. nyum nyum nyummmm mmg hatinya tak tahan…

menu ni aku blaja dari akak aku, tiap kali nak masak menu ni, aku akan kol die dulu.. nak kompem bahan.. heheheheh

bahan2nyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Bawang merah, Cilia api,Halia, Kunyit hidup ditumbuk/dikisar

Hati ayam/tempedal/leher ayam

Serai dititik

Kacang panjang dan santan pekat

Dan semestinya bahan perasa..garam secukupnyerrrrrrrr

Cara nak masak mmg senang banget… satukan hati ayam dan semua bahan yang dikisar dalam periuk.. kemudian masak dengan api yang cukup sederhana perlahan… biarkan sehingga menjadi sedikit kekeringan.. setelah itu masukan santan pekat dan kacau.. biarkan sehingga mendidih.. time2 mcm ni selalunyer mak2 kita akan soh kita sentiasa kacau santan supaya nanti santan tak berketul.. hehehehe

pastu jgn lupe masukan garam eik.. setelah mendidih.. masukan pula kacang panjang.. dan kacau…. Biarkan santan menjadi kering mcm nak masak rendang… hermmm aromanya mmg mengiurkan….

Dah siapppppppppppppppppppp taraaaaaaaaaaaa cuba la sedap taw…. hehehehehehe

2 comments:

  1. dah masak sesedap ni tak reti2 nak bawak sikit kat office? hahahahahahahaha!

    ReplyDelete
  2. wahahahahaha
    mmg ada niat nak bawak.. tapi tak sempat nak bungkus nak licin... maklumla org bujang kan... masak sepiok leh leh habis... hehehehe
    insyallah.. nanti ada rezeki ajeet masak XxXtra tok bawak ke opis.. hehehe

    ReplyDelete