Followers

Tuesday, July 14, 2009

Percubaan Pertama..

Masak Lemak Cili Api mmg da jadik sinonim ngan org2 N9, Aku pun selalu gak masak menu ni, tapi kali ni 1st time aku try masak udang.. sebab selain aku, housemate aku pun suke makan n ratah udang, jadik rasanya tak rugi aku cuma resepi ni...
Bahan2nya mesti la ada cili api,kunyit hidup yang dikisar..tapi lagi sedap kalu tumbuk atau giling..
Bahan Utamanya mesti la udang.. nama pun Udang Masak Lemak Cili Api kan..

peria/kempas....

Tak lupa santan pekat ngan garam secukupnyer...

Ok 1st, masak dulu bahan2 yang ditumbuk lumat.. nak senang sekalikan je ngan udang tue.. tapi org tua2 kata, udang kalu dimasak terlalu lama susah nak buang kulit bila nak makan nanti.. jadik biarkan la cili tue dimasak terlebih dahulu,barula dimasukan udang...

Gaulkan udang dan cili tadi sehingga udang2 tersebut bersira ngan cili tue.. biarkan sehingga air udang sedikit kekeringan...

Lepas tue masukan santan.. kacau perlahan2 supaya santan tidak pecah lemak.. apabila mendidih masukan pula peria yang di telah dicelur... biarkan sehingga masak dan dihidang... senang je kan.. cuba jgn tak cuba k...


tok percubaan kali ni, aku tak puas hati sangat, sebab pahit peria yang aku masukan mcm terlalu pahit sangat.. sebab kalu beli kat mana2 gerai die tak de la sepahit masakan aku ni.. hermmm tak pe nanti aku akan cuba lagik.....

4 comments:

  1. Cakcing suka sangat makan udang!! Aku suka makan.....semuaaa....wehss...nanti aku p rumah ang ....masak k!!

    ReplyDelete
  2. harus la aku masak tok ang nanti.... hati ayam hang masak???? aku suke masak hati ayam tue.. keh keh keh..

    ReplyDelete
  3. salam, untuk rasa peria kurang pahit, ajeeb kena rendam peria tu dulu dgn air garam. baru leh masukkan dlm lemak cili api udang tu..

    ReplyDelete
  4. ooooooo patut la pahit.. ajeet just rendam dalam air panas.. celur kata orang,, hehehe

    ReplyDelete